Bestil et tilbud - gratis og uforpligtende

Alternate Text

Rejsen skal indeholde:
Sæt mindst ét flueben

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Eventyret venter dig Alternate Text

Midtvestens kornkammer

Kører du rundt  i Midtvesten får du et indtryk af de enorme landbrugsarealer, hvor der dyrkes korn, majs og produceres oskekød. Næsten lige siden USA blev en realitet i juli 1776, er de 13 stater, der ligger vest for bjergkæden Appalacheren mod øst, og nord for Ohiofloden og øst for Rocky Mountains, blevet kaldt Midtvesten. Der er tale om delstaterne Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Wisconsin og Ohio. Det var også i disse stater, at en meget stor del af indvandrerne fra Europa slog sig ned og begyndte at opdyrke prærien og drive landbrug. Her i disse stater bor hovedparten af de cirka 1.5 millioner amerikanske landmænd i dag. Landbrugsstaterne ligger syd og vest for de fire store søer, Lake Superior, Lake Michigan, Lake Huron og Lake Eire, hvoraf den største Lake Superior er næsten dobbelt så stor som Danmark.            Da indvandrerne fra Europa slog sig ned i begyndelsen af 1800- tallet og der kom en strøm af immigranter helt frem til 1. Verdenskrig, mødte de på prærien den indfødte befolkning, nemlig indianerne, som havde levet her i tusinder af år. Det blev et blodigt møde, og i løbet af 150 år blev næsten 12 millioner indianere udryddet i hele USA og specielt på prærien blev indianernes levebrød bisonokserne også udryddet af de hvide nybyggere. De indianere, der overlevede, blev anbragt i indianerreservater, og dem finder man mange steder i Midtvesten i dag. Det anslås, at der kun er knap 2 millioner efterkommere af de oprindelige folk tilbage i USA i dag.

Næsten 50 millioner immigranter

Alene i perioden fra 1870 til 1920 – kom der næsten 50 millioner nye indvandrere til USA, og mange bosatte sig i Midtvestens stater. Alene fra Norge, Sverige og Danmark udrejste der over 3 millioner til USA i denne periode.          Når du rejser rundt i flere af landbrugsstaterne blandt andet Minnesota, Illinois, Indiana og Iowa, finder du utallige skandinaviske navne på personer, gader, veje, firmaer, institutioner m.v. En af de mest udprægede landbrugsstater Indiana ligger  lige syd for Michigansøen. Det er den ene af de fem store søer, der ligger på grænsen mellem USA og Canada. Michigansøen er på 57.000 kvadratkilometer, Danmark er på 43.000 kvadratkilometer. Indiana er godt dobbelt så stort som Danmark og har en befolkning på godt 6 mio. Planteproduktion af majs og sojabønner er dominerende blandt statens cirka 50.000 landbrug. På godt halvdelen af statens cirka 6 mio. hektarer landbrugsjord dyrkes majs. Foruden foder til den animalske produktion – en meget stor del til svineproduktionen samt til industrielle fødevarer, – anvendes omkring 10 % af produktionen til ethanol – brændstof, dels som landbrugene selv anvender til energi, dels til brændstof til landbrugsmaskiner og busser overalt. Nogen gange kan man da også dufte den søde lugt af majs fra udstødningen, når man bevæger sig rundt i staten. I andre af nabostaterne er der ikke så meget planteproduktion som her, men derimod kødproduktion fra kødkvæg. Allerede i midten af 1800- tallet begyndte nybyggerne at oprette store kvægfarme på de store præriesletter i Texas og produktionen bredte sig nordpå. Om foråret og om efteråret blev dyrene drevet sammen, og så blev kalvene brændemærket, mens de voksne kreaturer blev drevet nord på til Dodge City i Kansas og Ogallala i Nebraska, hvorfra jernbanen fragtede dyrene til især Chicago, som blev centrum for en stor del af USA’s slagtninger af kvæg.

Storbyen Chicago

Den største by i Midtvesten er Chicago i delstaten Illinois. Byen bærer stadig præg af, at den ligger midt i kornbæltet. Her finder man verdens største kornbørs, nemlig Chicago Board of Trade. Her fastsættes dagligt priserne på blandt andet majs, hvede, havre, sojabønner, sojaskrå m.fl. Chicago Board of Trade er verdens ældste og største børs. Den blev grundlagt af 82 købmænd i Chicago i 1848. Baggrunden for initiativet var at centralisere kornhandelen, og samtidig at sikre den dygtige købmands mulighed for en god og fortjenstfuld omsætning. I de første årtier var det kun landbrugsprodukter, der blev handlet, men i det 20. århundrede kom andre produkter til, og i dag handles foruden plantepro­teiner også metalvarer, træprodukter, obligationer, animalske produkter m.v. Mere end 60 % af den amerikanske kornhandel går igennem på børsen. Chicago er også USAs tredje største by, hvor der i storbyområdet bor næsten 12 millioner mennesker. Chicago har en interessant historie bag sig, men ikke lige flatterende. I 1920erne og 1930erne var det gode tider for mafiaen eller gangstergrupperne, som havde hovedkvarter i byen. Hvem kender ikke historierne om de forskellige gangsteropgør med Al Capone i centrum og som er udødeliggjort i talrige film. Her knap 100 år efter trives kriminaliteten dog stadig i bedste velgående i byens fattige områder. Byen er ret ny og blev grundlagt som en lille handelsstation ved Chicagofloden i 1837, og det førte til en hurtig vækst ikke mindst takket være landbrugssektoren. Store mængder kødkvæg kom til byen og slagterierne blomstrede, og i tilknytning hertil dukkede der en stor konservesindustri op.  Fødevarerne blev af jernbanerne bragt til den voksende befolkning i de store industribyer, der var i voldsom vækst især på USAs østkyst. Byen er stadig et kæmpe trafikknudepunkt i Midtvesten med både jernbaner og lufttrafik. Chicago er også centrum for hele Midtvestens finansverden samt handel, forskning, teknologi, telekommunikation og uddannelse.

Skyskrabere af stål, glas og beton

Efter en storbrand i 1871 blev byen genopbygget, og nu byggede man i mursten og ikke i træ. Chicago blev faktisk stedet, hvor ny byggeteknologi var med til at igangsætte byggeriet af skyskrabere, som efterhånden skød op overalt i USA. Det var byggeri med stål og beton og i 1885 stod verdens første moderne skyskraber færdig, nemlig den ni etager og 55 meter høje Home Insurance Building. Skyskraber-boomet fortsatte og i dag har byen en hel skov af meget høje skyskrabere, som f.eks. John Hancock Center og Willis Tower (tidligere Sears Tower), der er 448 meter højt. Chicagos skyline ligger lige ud til den store Lake Michigan, der også er byens primære kilde til ferskvand. Langs søen findes en række flotte parker og anlæg med kunst og kultur. USA’s største kongrescenter McCormick Place ligger således her. Desuden kan du besøge Jane Adams Memorial Park, Navy Pier – et forlystelses og restaurantområde – Adler Planetarium, der ligger på en halvø ved Millennium Park.  Byen er kendt for forskellige populære kulinariske retter, især deep-dish pizza, Chicago Dog (hotdog) og den italienske oksekødssandwich. Ellers er byen multikulturel, og det smitter også af på den kulinariske variation på byens tusinder af restauranter.

Top
google-site-verification: googledede761670f5488f.html