Bestil et tilbud - gratis og uforpligtende

Alternate Text

Rejsen skal indeholde:
Sæt mindst ét flueben

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Eventyret venter dig Alternate Text

Californiens Highway 1

Den står meget højt på listen over oplevelser, de fleste skal have med, når de planlægger en tur til Californien: Highway 1 langs Californiens kyst helt ude ved Stillehavet.

Strækningen fra San Francisco til Los Angeles langs kysten er ubetinget den mest populære – og den med flest turister. Men du kan også nyde Highway 1 nord for San Francisco, hvor udsigten er lige så fantastisk, men hvor der er noget mindre trængsel om sommeren.

Husk at sætte tempoet ned

En klassisk begynderfejl er at afsætte for lidt tid af til Highway 1. Lad være med at begå den fejl at tro, at du kan ”nøjes” med en enkelt overnatning på turen fra fx San Francisco til Los Angeles. Det kan du i princippet godt, men så misser du hele pointen ved at tage den naturskønne køretur ude langs kysten – og så kan du lige så godt vælge en af de mere direkte ruter væk fra kysten mellem Los Angeles og San Francisco.

Highway 1 skal nydes, og en del af nydelsen består i at have god tid til at kunne stoppe undervejs og beundre udsigten over den stejle klippekyst og se bølgerne brage ind mod kysten – og måske spotte et par legesyge søløver, der boltrer sig i vandet ud for kysten – eller bare ligger og slapper af på klipperne.

Der findes adskillige udsigtspunkter hele vejen ned langs kysten, som du bare MÅ gøre holdt ved, hvor du kan mærke blæsten og solen – og må trække vejret dybt ind over den imponerende udsigt. Husk at sætte tempoet ned og tag mindst to overnatninger mellem Los Angeles og San Francisco.


Attraktioner og seværdigheder langs kysten

Hovedparten af attraktionsværdien ved Californiens Highway 1 består i at VÆRE der: At køre turen og sno sig op eller ned langs kysten gennem de mange sving, der er en integreret del af oplevelsen af Highway 1.

Men der findes også en stribe oplevelser og attraktioner langs Highway 1, der tiltrækker sig lidt ekstra opmærksomhed. En af dem er det verdensberømte akvarium Monterey Bay Aquarium, der præsenterer Stillehavets maritime dyreliv for dig – indrettet i rustikke industrielle omgivelser på havnen i Monterey, der tidligere var centrum for fiskeriindustrien og adskillige konservesfabrikker, der bl.a. kom tunfisk på dåse.

Syd for Monterey kan du vælge at følge den berømte og private vej 17 Mile Drive, der nærmest snor sig rundt i vandkanten mellem golfbaner og millionvillaer i den mere eksklusive del af Californien, men det gør ikke udsigten over Stillehavet ringere.

Hearst Castle er en andet af de populære attraktioner langs Highway 1: De enorme slot er opført af rigmanden William Randolph Hearst, som udbyggede sit gigantiske ”sommerhus” over mange år i perioden fra starten af 1920’erne og frem til slutningen af 1940’erne – i øvrigt i spansk middelhavsstil.

Endelig vælger mange at tage en lille afstikker fra Highway 1 for at svinge forbi danskerbyen Solvang, som blev grundlagt af danske udvandrere i Californien tilbage i 1911.


Fra nord mod syd – eller fra syd mod nord

Der findes en del holdninger til, om turen langs Californiens Highway 1 skal køres fra nord mod syd – altså fra San Francisco til Los Angeles – eller om det ikke kan være lige meget, og man lige så godt kan køre turen i den modsatte retning.

Highway 1 kan naturligvis køres i begge retninger. Og det gør faktisk ikke den helt store forskel, om turen køres fra syd mod nord – eller fra nord mod syd. Udsigten over kysten kan enkelte steder være marginalt bedre, hvis du kører turen fra nord mod syd, da du jo så kører tættest på kysten. Men hvis du har planlagt din tur efter, at du skal køre Californiens Highway 1 fra syd mod nord, så hold fast i den plan.


Risiko for sæsonlukninger om vinteren

Highway 1’s placering på kanten af Stillehavet gør naturligvis, at vejen er udsat for ”angreb” fra vejrguderne – især om vinteren, når hidsige storme rusker i landskabet på Stillehavskysten – og i nogle tilfælde sætter gang i voldsomme jordskred, der kan rive vejen med i havet – eller måske ”skubbe” til broerne.

Det er en af betingelserne, når man har anlagt en vej, der klamrer sig den smukke, men ofte også stejle og barske klippekyst langs Stillehavet.

Californiens Highway 1 har ind imellem været spærret i flere måneder efter voldsomme vinterstorme, der har krævet omfattende reparationsarbejder. Men da vejen er en vigtig livsnerve for de små lokalsamfund, der ligger langs kysten, gør Californiens svar på Vejdirektoratet rigtig meget for, at vejen hurtigt bliver køreklar igen, hvis uheldet skulle være ude. Men tjek eventuelt lige status på Highway 1, hvis du planlægger at tage turen op eller ned langs Highway 1 i vinterhalvåret.

Top
google-site-verification: googledede761670f5488f.html