Bestil et tilbud - gratis og uforpligtende

Alternate Text

Rejsen skal indeholde:
Sæt mindst ét flueben

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Eventyret venter dig Alternate Text

Sydstaterne – et sansebombardement

Ingen andre regioner i USA har haft så stor betydning for USA, som nation som de amerikanske sydstater. Her kommer dine sanse på overarbejde, for du vil blive udsat for et veritabelt bombardement af sanse oplevelser, der omfatter musik i alle afskygninger, smagen og duften af mad i alle tænkelige kulinariske kombinationer, lysegrønne og mørkegrønne naturfarver og en ofte høj luftfugtighed suppleret af en intens varme. Men det er det hele værd.


Lyt til rytmen i Sydstaterne

Sydstaterne er først og fremmest musik. Stort set alle amerikanske musikgenrer kan spore deres rødder til de amerikanske sydstater: Blues, jazz, soul, rock’n’roll og country-western!

Musikken er en helt central del af oplevelsen af sydstaterne, og den er meget andet end Elvis Presley og Graceland – selvom det også er en del af fortællingen.

Det musikalske menukort i sydstaterne byder bl.a. på jazz i New Orleans, blues op gennem Mississippi deltaet, rock’n’roll i Memphis i form af Elvis og Graceland – men også det berømte Sun Studie. Soul fylder også en del i Memphis, fx hos pladeselskabet Stax Records.

Videre østpå kan du svinge ned forbi det historiske soulstudie Muscle Shoals Sound Studio i Alabama, som Aretha Franklin bl.a. benyttede, inden turen går videre mod Nashville, der er country musikkens højborg – og en af USA’s mest vitale musikbyer med masser af live musik. Kan du ikke få nok, kan du fortsætte endnu længe østpå op i Blue Ridge Mountains, hvor blue grass musikken har sin oprindelse.


Grønne frodige farver overalt

Den grønne farve er til stede overalt ude på landet i sydstaterne. Som i over det hele! Forskellige frodige nuancer af lysegrønne og mørke flaskegrønne farver slår dig i møde overalt, hvor du kommer frem.

Tætte skove og store sumpe er en del af det naturlige basisudstyr, suppleret af frodige afgrøder med majs, korn og græsmarker – og visse steder også bomuld. Hvis det altså ikke er træerne, der hersker.

Indimellem dukker store historiske plantage ejendomme op med referencer til dengang, slaverne udførte det hårde arbejde i markerne.

Historien er vigtig for forståelsen af sydstaterne

Det er vigtigt at forstå, at de amerikanske sydstater har en helt central betydning for historien og fortællingen om USA, når du vil besøge det sydøstlige USA.

Den amerikanske borgerkrig fra 1861 til 1865 havde sit udspring i sydstaterne p.g.a. den udbredte brug af slaver på de store plantager – noget som præsident Lincoln tog et opgør med, hvilket udløste borgerkrigen.

I nyere tid har kampen for lige borgerrettigheder blandt afroamerikanere i 1950’erne og 1960’erne også haft sit udspring i de amerikanske sydstater – en borgerrettighedskamp, der med jævne mellemrum stadig blusser op i USA. De amerikanske sydstater har altså i den grad været med til at forme nutidens USA.

Derfor er historiens vingesus en vigtig del af oplevelsen af sydstaterne: Den kan fx opleves i Atlanta i Georgia, hvor borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King ligger begravet.

Historien kan også opleves i Memphis, Tennessee på National Civil Rights Museum, hvor historien om de sorte amerikanernes kamp for lige borgerrettigheder op gennem 1960’erne for fortælles. I øvrigt på netop den lokalitet, hvor førnævnte Martin Lufter King blev skuddræbt ved et attentat i 1968.

Går vi tilbage til den amerikanske borgerkrig, findes der adskillige historiske lokaliteter, hvor der blev udkæmpet blodige slag, som kostede tusindvis af soldater livet – som det fx var tilfældet i 1863 ved slaget ved Vicksburg ved bredden af Mississippi floden: Den flere måneder lange belejring af Vicksburg kostede over 18.000 soldater livet, der ligger begravet i parken, som i dag hedder Vicksburg National Military Park.


Pas på varmen og fugtigheden

Tung varme og høj luftfugtighed er en del ”pakken”, hvis du vælger at besøge sydstaterne i sommerhalvåret. Varmen og den høje luftfugtighed kan naturligvis være med til at gøre din oplevelse af sydstaterne mere autentisk. Men det kan også begrænse dit aktivitetsniveau. Så hvis du er fleksibel i din ferieplanlægning, er foråret og efteråret mere klima behagelige måneder at besøge det sydøstlige USA.

Skulle temperaturen og luftfugtigheden alligevel snige sig op i det røde felt, så tag flugten ind på en af de utallige spændende lokale restauranter, du kan finde overalt. Ingen andre dele af USA er kulinarisk så interessant som de amerikanske sydstater, hvor der leges med både råvarer og krydderier i utallige kombinationer – takket være de historiske bånd, der trækker tråde tilbage til bl.a. det fransk køkken, suppleret med masser af inspiration og indtryk fra Caribien og Latinamerika.

Er du mere til de våde varer, hører New Orleans til en af USA’s mest spændende byer, når det gælder drinks. Flere af USA’s kendte signatur drinks stammer fra New Orleans og sydstaterne.


Sydstaterne: Et geografisk overblik

De amerikanske sydstater bør deles ind i to forskellige kategorier: Dels The Deep South, der bl.a. udgøres af staterne Louisiana, Mississippi, Alabama og Tennessee – og dernæst de sydstater, der ligger langs Atlanterhavskysten, som er stater som Georgia, South Carolina og North Carolina – og til dels Virginia.

Sydstaterne langs Atlanterhavskysten udspringer af den britiske kolonisering af USA tilbage i 1600-tallet. De har derfor et lidt andet kulturelt udgangspunkt end sydstaterne i The Deep South, der bl.a. udspringer af de franske og spanske kolonier i USA.

Florida er i øvrigt ikke en sydstat, selvom den også ligger langt mod syd. Florida er nemlig, ja Florida – med sin helt egen kulturelle identitet. Men det er en helt anden historie.

Top