Atlanta

Bestil et tilbud - gratis og uforpligtende

Alternate Text

Rejsen skal indeholde:
Sæt mindst ét flueben

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Alternate Text

Eventyret venter dig Alternate Text

Atlanta er en undervurderet storby

Martin Luther Kings drøm om ligeberettigelse er næsten gået i opfyldelse i hans fødeby, sydstatsbyen Atlanta i USA. Byen byder på spændende historie, flotte og storslåede turistattraktioner og masser af butikker og restauranter. Under den amerikanske borgerkrig mellem nord og sydstaterne i 1861 til 1865 var staten Georgia med dens hovedby Atlanta med kun 7.000 indbyggere i fokus. Store dele af byen blev brændt af, da general William T. Sherman unionshær fra nordstaterne hærgede området. Borgerkrigen havde dels en økonomisk baggrund mellem de rige stater mod nord og de fattige mod syd og desuden nordstaternes ønske om afskaffelse af negerslaveriet i syd. Syden tabte og slaveriet blev forbudt, men raceadskillelsen varede i næsten 100 år, inden der for alvor kom ligeberettigelse. Siden borgerkrigen er byen naturligvis genopbygget, og siden 1860 er der sket en kolossal vækst i befolkningstallet i Atlanta. I 1960 kom byen igen i fokus, da den var centrum for borgerretsbevægelsen anført af den sorte præst Martin Luther King, der er født og opvokset i Atlanta.  ”I have a Dream,” sagde han blandt andet i sin store tale for 250.000 mennesker i Washington i 1964, hvor han talte om lige ret for sorte og hvide, som skulle nås ad ikke voldelig vej. Ganske tragisk blev han selv, inden han nåede at se drømmen gå i opfyldelse, myrdet i Memphis i april 1968 under et stormøde. I dag er Atlanta den by, der vokser mest i USA. Selve Down Town eller centrum tæller over en halv million mennesker, mens Metropol Atlanta - Stor Atlanta dækker et område cirka dobbelt så stort som Sjælland størrelser og her bor over 6 millioner mennesker, svarende mere end halvdelen af statens 11 millioner indbyggere.

Langt sejt træk

Selvom USA er nået langt i ligestillingen, så hører det sorte mindretal i USA stadig til den fattigste del af befolkningen. Atlanta har gennem mange år har haft afroamerikansk borgmester blandt andet den første kvinde fra 2002 til 2010 og i dag stadig har en afroamerikansk borgmester ved navn Andre´ Dickens. Og selvom Martin Luther Kings drøm på en måde er gået i opfyldelse med valget af USA’s første sorte præsident, så er der lang vej, inden der er total lighed mellem sorte og hvide i USA og i Atlanta. Det ser man tydeligt i Atlanta, hvor over 50 procent af befolkningen er afroamerikanere, men hvor de sorte udgør den fattigste del af befolkningen med den højeste arbejdsløshed. Men der gøres meget for at rette op herpå fra bystyrets side ikke mindst på det uddannelsesmæssige område. Men også på det økonomiske område er bystyret hele tiden i fokus med at skaffe nye erhvervsvirksomheder til storbyen. De sidste 50 år er der skete meget. I dag er Atlanta hovedkvarter for den verdensberømte læskedrikkoncern Coca Cola. Et af verdens største luftfartsselskaber Delta Airlines har hovedkvarter i byen og den verdensomspændte og mest kendte TV nyhedskanal CNN har også hovedkvarter i Atlanta, hvorfra der døgnet rundt sendes nyheder til millioner af mennesker over hele kloden.

Den Olympiske by

Atlanta kaldes også ”City of Trees”. Hvilket skyldes at mere end 50 procent af storbyområdet er dække af parker, skove parker og andre grønne beplantninger samt moser og søer. I dag er Atlanta en driftig by, hvor også turismen har fået et boom, især efter at Atlanta i 1996 blev den tredje amerikanske by, som kunne smykke sig med titlen: Olympisk by. Først var det St. Louis i 1904 og derefter Los Angeles i 1932 og 1984 og så i 1996 Atlanta.                Byen har mange turistattraktioner at byde på. Tidligere i en periode i nullerne   havde Delta Airlines en daglig direkte rute mellem København og Atlanta (9 timer), og i øjeblikket overvejer flyselskabet at genåbne ruten direkte fra København til Atlanta. Byen et fantastisk udgangspunkt for et besøg i USA's sydlige stater. Men inden man tager videre eksempelvis til nabostaten til Florida (Disney World, Sea World m.v.), Mississippi eller Texas i det varme syden, bør man bruge en uges tid i Atlanta. Her er nok at se på og ikke mindst spændende historiske turistattraktioner. I flæng kan nævnes Martin Luther King Memorial. Her er et besøgscenter et par kilometer fra centrum. I centret vises en film om raceadskillelsen og en lille udstilling, der fortæller om de uhyrligheder, undertrykkelse og mord, de sorte har været udsat for fra de hvides side igennem 100 år - en skamplet i USA's historie. Der er også adgang til Martin Luthers hjem. Lige ved siden af besøgscentret ligger Ebenezer Baptisk Church, kirken hvor Martin Luther Kings far var præst, og hvor han selv havde sin gang. Har man lejlighed til at overvære en gudstjeneste her, bør man gøre det. Det er en rørende oplevelse at blive modtaget af den sorte menighed, som med en fantastisk hjertelighed og gæstfrihed inviterer gæster indenfor til lovprisning af herren. Lige i nærheden af kirken ligger Martin Luther King, der blev født i byen i 1929, begravet sammen med sin kone Coretta. Hele området og de forskellige bygninger hører i dag til USA's ”National Historic Sites”.

Borte med blæsten

Et andet historisk område er Margaret Mitchell House og Museum. Det ligger cirka et par kilometer nord for Martin Luther King Memorial lige ud til Atlantas hovedgade Peachstreet. Her kan man se huset, hvor den unge journalist Margaret Mitchell i løbet af tre år skrev manuskriptet til bogen ”Borte med blæsten” - et manuskript hun faktisk ikke ville have udgivet. Bogen udkom i 1936 og på få dage var den ukendte journalist verdensberømt. Tre år efter blev bogen filmatiseret med Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard og Olivia de Havilland i hovedrollerne. Filmen var og er stadig en af filmhistoriens største succeser, og er blevet set af op imod 1 milliard mennesker. I huset fortælles i tekst og fotos om forfatterens utrolige liv, om bogens tilblivelse og om filmen, der have premiere i det raceadskilte Atlanta i december 1939. Premieren var lidt af en skandale, selvom en million mennesker var mødte op i gaderne for at se skuespillerne. De sorte skuespillere var nemlig blevet bedt om at holde sig væk for ikke at skabe raceuro - og det var Margaret Mitchell meget vred over, men hun kunne intet gøre. I 1949 blev hun kun 49 år gammel kørt ned af en taxa i Peachstreet og døde af sine kvæstelser fem dage efter. Der arrangereres ture til nogle af de plantager som omtales - godt nok som fiktion -  i Borte med Blæsten. Af andre kulturelle oplevelser kan nævnes et besøg på High Museum of Arts, der ligger lige over for den store koncertbygning, der blandt andet huser Atlantas Symfoni Orkester. Museum og koncertsal ligger i byens nordlige del.

Et par besøgscentre

For alle nyhedsinteresserede er en rundtur i CNN’s hovedkvarter også et must. En tur tager cirka en time, og via den længste fritstående rullende trappe i verden kører man først op til 7. etage. Her starter rundturen ned gennem etagerne og de besøgende får et indblik i, hvordan nyhederne samles og udvælges til de daglige løbende udsendelser, hvor der er en lind strøm af nyheder fra netværkets utallige korrespondenter overalt på kloden.    CNN ligger sydvest for den store flotte Centennial Olympic Park, og lige nord herfor ligger to andre turistattraktioner. Den ene er udstillingsbygningen med ”The New World of Coca Cola”. Dette besøgscenter er nyt og fortæller i ord, skrift og film om historien bag Coca Cola. Besøgscentret er meget besøgt af især udenlandske turister, og det er et stort reklameshow for fuld amerikansk udblæsning. Det slutter med, at man kan få smagsprøver på den verdensberømte læskedrik. I lighed med alle andre besøgscentre og turistattraktioner verden over, så ender besøget sjovt nok i en kæmpe souvenirbutik, hvor man kan købe sig fattig i alt muligt brugbart og ubrugelige souvenirs med store Coca Cola logoer påtrykt. Historien om Coca Cola startede i 1886 med apotekeren John Pembertons eksperimenter, der i løbet af få år udviklede skabelsen af den læskedrik, der er endte med at blive til den verdensomspændende drikkevarekoncern Coca Cola.

Verdens største akvarium

Lige over for Coca Cola ligger verdenens formentlig største akvarium, Georgia Aquarium, hvor der i det største af de mange bassiner findes 23,8 millioner liter vand. Her svømmer hvalhajen samt mindre hajer, rokker og tusindvis af andre fisk rundt. Akvariet er delt op i fire forskellige afsnit svarende til fire temperaturzoner med hver sit tema. Grundlæggeren af butikskæden Home Depot - USA's svar på Ikea, og med hovedkvarter i Atlanta, Bernie Marcus - har finansieret akvariet, der menes at have koster næste 300 millioner dollar. Udover ovennævnte hovedattraktioner i byen, er der andre seværdigheder. Blandt andet et lille museum for USA tidligere præsident Jimmy Carter, der kom fra Georgia. Men også byens botaniske have og zoologiske have er et besøg værd. Lidt uden for byen ligger Stone Mountain Park. Her ses en skulptur hugget ud i granit på bjergsiden af den 275 meter høje granitklippe visende præsident Jefferson Davis, general Robert E. Le og general Thomas Jackson alle på hesteryg. De er alle berømte personligheder i sydstaternes historie. Arbejdet med granitskulpturen startede i 1917, og det tog 55 år inden den var færdig.

Indkøb & restauranter

Der skal også være tid til shopping og på Peachstreet - Atlantas hovedstrøg - findes flere kæmpe varehuse, og i Underground Atlanta er der maser af butikker og restauranter m.v.  Prismæssigt ligner priserne det danske niveau, men du kan også finde billige forbrugsgoder i de mange butikker. Restauranter findes der også et utal af. Vil du nyde udsigten over byen, mens du spiser, kan du tage elevatoren op til The Sun Dial Restaurant i 240 meters højde. Mens man spiser drejer restauranten 360 grader rundt, og i klart vejr ser man hele Atlanta dybt under sig.

 

Top
google-site-verification: googledede761670f5488f.html